Zenélni...

KŐBÁNYAI ZENEI STÚDIÓ


2013. június 21. 13:55

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított és fenntartott Kobányai Zenei Stúdió 1998-ban kezdte meg önálló intézményi működését, és 2001-ben bocsátotta ki az első könnyűzenei szakképesítést szerzett tanulókat. Iskolánk Magyarországon az egyetlen ilyen, kifejezetten könnyűzenét oktató középfokú zeneművészeti szakoktatási intézmény.

 
Az intézményes könnyűzenei képzés Magyarországon több mint 40 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a Magyar Zeneművészek Szakszervezetéhez tartozó intézmény, az Országos Szórakoztatózenei Központ képzett zenészeket, szervezett továbbképzéseket, vizsgáztatott és szakmai bizonyítványokat, működési engedélyeket bocsátott ki a szórakoztatásban, vendéglátóiparban működő zenészek részére.

A közoktatási és szakoktatási törvény 1993. évi megjelenésével, illetve a műfaj állami elismerésével megnyílt a lehetőség a könnyűzenei szakmai képzés iskolarendszerű oktatásának beindítására.

Ezzel elérhetővé vált, hogy a könnyű és szórakoztató zene iránt érdeklődő fiatalok szakirányú, az állam által elismert képesítést szerezzenek.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete szakemberei 1993-98 között dolgozták ki a szórakoztató zenész szakma központi oktatási programját, illetve a szakmai és vizsgáztatási követelményrendszert. Az oktatási miniszter ezeknek alapján adta ki, már állami, jogi dokumentumként a szórakoztató zenész szakma oktatásának legfontosabb szakmai követelményeit.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított és fenntartott Kobányai Zenei Stúdió 1998-ban kezdte meg önálló intézményi működését, és 2001-ben bocsátotta ki az első könnyűzenei szakképesítést szerzett tanulókat. Iskolánk Magyarországon az egyetlen ilyen, kifejezetten könnyűzenét oktató középfokú zeneművészeti szakoktatási intézmény. Az iskola minden tekintetben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, ennek megfelelően hatósági működési engedéllyel rendelkezik és az általános szabályok szerint állami költségvetési támogatásban részesül.

Az iskolában közel ötven művésztanár - akiknek dönto többsége aktív muzsikus - teljes munkaidőben oktatja hat tanszakon az átlagosan 190 fő tanulót.

A tanulók kb. 80%-a középfokú, kb. 10%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, valamint kb. 10%-a nem magyar állampolgár.

Ezzel elérhetővé vált, hogy a könnyű és szórakoztató zene iránt érdeklődő fiatalok szakirányú, az állam által elismert képesítést szerezzenek.