Zenélni...

11 tény a zeneoktatásról!

2013. június 20. 16:16

A tisztánlátás érdekében nézzük a tényeket...

1. Azok a gyerekek, akik zenét tanulnak, nagyobb szókincsek és fejlettebb olvasási készséggel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem vesznek részt a zenei oktatásban.

2. A zenei tanulmányok segítenek az agynak abban, hogy a zajos háttérből kiszűrje a beszédet. A zenei leckék azoknak a gyerekeknek is segítenek, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, vagy diszlexiára hajlamosak és hamar elvesztik a fókuszáló képességüket a nagy zajban.

3. A kutatások azt mutatják, hogy a zene a pszichikai testmozgatója az agynak, az emberei testben. A zenei hangok, egyfajta hallási fitnesz, mely segít megfejteni a különbségeket a hangszínek és hangmagasságok között.

4. Azok a gyerekek, akik hangszeren tanulnak, jobban jeleskednek az iskolában, jobban dolgoznak csapatban, jobban döntenek kritikus helyzetekben és tovább folytatják tanulmányaikat.

5. Régebben, azok a diákok, akik valamely középiskolai zenekar tagjai voltak, rövidebb életkorral és valamilyen élvezeti eszköz függőségben szenvedtek (dohányzás, alkohol, kábítószer). Ez a tézis mára teljesen megdőlt!

6. Azokban az iskolákban, ahol komolyan foglalkoznak zeneoktatással, a diákok részvételi aránya 93,9 százalékos, míg máshol ez csak 84,9, az érettségivel rendelkezők aránya 90,2 százalék, míg a zeneoktatás nélküli iskolákban 72,9 százalék volt.

7. Azoknál a diákoknál, függetlenül a társadalmi és gazdasági státusztól, akik minőségi zenei tanulmányokat folytatnak, 22 százalékkal több pontszámot értek el a nyelvtani és 20 százalékkal a matematikai vizsgákon.

8. Hasonló összefüggéseket találni a művészeti és műszaki beállítottság, ill. a kereset összefüggésében is.

9. A Columbiai Egyetem tanulmánya szerint azok a diákok, akik művészetet tanulnak, nagyobb önbizalommal, jobb kifejező készséggel és ötletekkel rendelkeznek.

10. Azok a gyerekek, akik az elemiben zenei oktatást kapnak, egy éven belül lekörözik társaikat, agy kapacitásban és memória készségben.

11. A zenei tanulmányok és a hangszeres tudás, jobb nyelv érthetőséget ad és arra készteti a diákokat, hogy egy második nyelvet is felvegyenek iskolai éveik alatt.