Zenélni...

BAccordLOGic Zeneoktatási Rendszer


2013. június 20. 11:58

Balogh Gábor által kifejlesztett zeneoktatási módszer Kulturális Innováció kategóriában Kiváló Újításért díjat kapott a 10. Nemzetközi Innovációs Kiállításon Zágrábban.

A BAccordLOGic zeneoktatási módszer 2006 óta Isaszegen is jelen van. A 2006-2007 tanévben Nagy Júlia, az akkor Kós Károly néven működő Művészeti Iskola Igazgatója felajánlotta Balogh Gábornak, hogy a BAccordLOGic módszerrel 1 tanévet tanítson szolfézst a Művészeti Iskolában helyettesítő tanárként. A módszernek olyannyira nagy sikere volt, hogy az általános iskola tanulószobás tanulói rendszeresen bekéredzkedtek a szolfézs órára és sorba álltak az irodába, hogy szolfézsra szeretnének jelentkezni.

A módszer jelen van még az óvodás gyermekek képzésében is, mert ezzel a módszerrel 3 éves kortól lehet billentyűs, ütős dallamhangszeres, furulya és zeneelméleti alapismereteket tanítani játékos formában. A zeneovis gyermekek szinte kivétel nélkül a Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenei tanszakán, vagy az emelt szintű énez-zene tagozatos osztályokban folytatják a tanulmányaikat.

2008-tól folyamatosan, minden nyáron zene és sporttábor keretében is lehet ismerkedni a BAccordLOgic módszerrel.

Balogh Gábor így nyilatkozott a kiállításról:

“A kiállítás megnyitójára, csak a szerdai napra terveztük a kiutazást. A megnyitó nagyon színvonalas volt, amelyen miniszterek is jelen voltak, akik végiglátogatták a kiállítást. Délután a zsűrinek bemutattuk a Sign-System in Music című kulturális találmányt. Délután gyönyörködtünk Zágráb belvárosában, és este hazautaztunk, mert másnap vártak a tanítványaink.

Egy héttel később felhívtam Andrást és megköszöntem, hogy meghívott a kiállításra, mire Ő közölte a jó hírt, hogy kaptunk egy Horvát díjat és gratulált a szép nemzetközi bemutatkozáshoz, majd a díjátadáson közölte, hogy a kiállítás második napján Ivo Josipovics Horvát Köztársasági Elnök Úr látogatta meg a találmányokat és a BAccordLOGic zeneoktatási találmányról nagyon elismerően nyilatkozott.

Ivo Josipovics Úr szakmai véleménye különösen is fontos, mert Ő igazán ért a zenéhez. Ivo Josipovics 1983-ban diplomázott a Zágrábi Zeneakadémián, zeneszerzés szakon, ahol 1987-től 2004-ig a Zeneakadémia tanára volt. 1991-től 2010-ig. – elnöki hivatalának betöltéséig – a Music Biennale Zagreb (MBZ),-Nemzetközi Kortárszenei Fesztivál- igazgatója. A díjat 2013. február 15.-én vettük át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) közgyűlésén.