Zenélni...

Budapesti Nagy Hangszerválasztó 2013. a Nemzeti Filharmonikusokkal


2013. június 20. 12:06

"Olyan világot élünk, amelyben a legtöbb ember már vagy egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen képes felismerni a legnyilvánvalóbb értékeket is. A ZENE lelkisége és SPORT eszméje egészen biztosan olyan világítótorony ebben a homályban, amelyhez bármikor bárki biztonsággal igazodhat." - mondta Andrásik Remo a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

2013. május 24-én és 25-én került ismét megrendezésre a Budapesti Nagy Hangszerválasztó, ahol több százan érdeklődtek a hangszerek és a zene iránt.
Számunkra ez a rendezvény remek lehetőséget teremtett egyik legfontosabb célközönségünkkel, az ifjúsággal való találkozásra, hiszen munkánkban kiemelt szerepet kap a zene iránti igény felébresztése, a zenei nevelés.
 
 Az idei rendezvényen igen kegyes volt hozzánk az időjárás, kellemes, napos időben vártuk a Nagy Hangszerválasztóra érkező gyerekeket és felnőtteket. Az esemény a több éve, nagy népszerűségnek örvendő Nagy Sportágválasztó társrendezvényeként került megrendezésre, ezért itt alkalmunk van olyan látogatókkal is találkozni, akik talán most ismerkednek először a komolyzenével illetve a zenekarban használatos hangszerekkel. Idén az érdeklődőknek Szentpáli Roland tubaművész segítségével lehetőségük volt kipróbálni a tubát, míg a fagott rejtelmeibe Tamás Sándor kalauzolt. Két hegedűművésszel, Sárosi Péterrel és Szabó Krisztinával is találkozhattak az látogatók. A csellót Harangozó Sándor és Fazekas Beatrix művészeink mutatták be, míg Szabó Anita fuvolaművész a hangszercsalád kisebb és nagyobb tagjaival ismertette meg a gyerekeket. Samu András pedig a zenekarra kevésbé jellemző, de igen nagy népszerűségnek örvendő gitár kipróbálásában segített. Maruzsa Tibor kürtművészünk maga is meglepődött, amikor egy négyéves kislánynak úgy sikerült megfújni a hangszert, mintha mindig is ezt gyakorolta volna.
 
 Hogy otthon se maradjon senki hangszer nélkül, a gyerekek több féle hangszerszámot is készíthettek. Amíg a gyerekek a hangszerekkel ismerkedtek vagy kézművesedtek, szüleik tájékozódhattak a Nemzeti Filharmonikusok programjairól. Mind a szülők mind a gyerekek körében nagy sikert aratott zenekari kvízjátékunk, melynek nyertesei: Kecsedi Flóra és Solti Zsolt.