Zenélni...

ZENÉLNI... A ZENE ÜNNEPÉN!


2013. június 20. 12:25

„A zene örömöt okoz a zenésznek és a hallgatónak egyaránt, a zenélés megvigasztal, békét teremt a lélekben, kiegyensúlyozottá tesz, és folytathatnánk a sort rengeteg lélekemelő kifejezéssel, de úgy gondolom a legfontosabb, hogy a zene univerzális, a zenében mindenki egyenlő! A kezdő gitárosnak éppen ugyanazt ajándékozza, mint a szimfóniát komponáló zeneszerzőnek, vagy a géniusz népzenésznek. A Zenélni... kampány célja, hogy ezt az üzenetet mindenkihez eljuttassa, miközben a résztvevők elmondhatják kinek mit ad személyre szólóan a zenélés, a zene.”

ZENÉLNI... A ZENE ÜNNEPÉN!

„A zene örömöt okoz a zenésznek és a hallgatónak egyaránt, a zenélés megvigasztal, békét teremt a lélekben, kiegyensúlyozottá tesz, és folytathatnánk a sort rengeteg lélekemelő kifejezéssel, de úgy gondolom a legfontosabb, hogy a zene univerzális, a zenében mindenki egyenlő! A kezdő gitárosnak éppen ugyanazt ajándékozza, mint a szimfóniát komponáló zeneszerzőnek, vagy a géniusz népzenésznek. A Zenélni... kampány célja, hogy ezt az üzenetet mindenkihez eljuttassa, miközben a résztvevők elmondhatják kinek mit ad személyre szólóan a zenélés, a zene.”

Balogh Géza
elnök
Hangszeresek Országos Szövetsége

131 éve született Kodály Zoltán az univerzum egyik legnagyobb zsenije. Kodály szilárdan hitt abban, hogy nincs botfülű ember. "A zene mindenkié" hangoztatta, mert úgy gondolta, hogy a zene létfontosságú, s nélküle haldoklik az emberi lélek.

Egyik legszebb gondolata így hangzik...

A Hangszeresek Országos Szövetsége szintén elkötelezetten hisz ebben a nemes gondolatban és éppen egy évtizedes fennállása óta a gyakorlatban is igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél többen válasszák életük kísérőjeként a hangszeres játékot.

1984 óta június 21.-e a Zene Ünnepe. Talán csak kevesebben tudják, hogy ez a nap annak idején azért lett kijelölve, mert francia szociológusok és zenekutatók felfigyeltek arra a szomorú tényre, hogy egyre kevesebben játszanak hangszereken szerte Európában, így hazánkban is.

A Zenélni... társadalmi kampány legfontosabb célja és üzenete éppen erre irányul: zenélésre ösztönözzön úgy, hogy közben bemutatja annak életérzését, tulajdonságait, személy- és közösségformáló képességét, a társadalomra gyakorolt pozitív hatásait azt remélvén, hogy népi mozgalom alakul ki tevékeny gondolatisága mentén.

Ezen célok érdekében a HANOSZ, az Artisjus, a Szerzők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet – külön-külön és együttesen is – már számos sikeres kezdeményezést indított, és kezel a mai napig. (Hangfoglalás Kiállítás, Hangfoglaló Magyarország Tehetséggondozó sorozat, Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, Nagy Hangszerválasztó, hogy csak a legismertebbeket említsük.)

A Zenélni... társadalmi kampánnyal egy új – a lehető legszélesebb – együttműködői dimenziót szeretnénk megnyitni, amelyben mindenkinek jut hely és szerep, aki ezen törekvésekkel azonosulni tud.

Ezen célok érdekében a HANOSZ, az Artisjus, a Szerzők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet – külön-külön és együttesen is – már számos sikeres kezdeményezést indított, és kezel a mai napig. Hangfoglalás Kiállítás, Hangfoglaló Magyarország Tehetséggondozó sorozat, Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, Nagy Hangszerválasztó, hogy csak a legismertebbeket említsük.

A Zenélni... társadalmi kampánnyal egy új – a lehető legszélesebb – együttműködői dimenziót szeretnénk megnyitni, amelyben mindenkinek jut hely és szerep, aki ezen törekvésekkel azonosulni tud.

Program:
14.00. - A Zenélni... közérdekű kampány megnyitója. Játszik a Roy és Ádám Trió

14.07. - A Zenélni... kampány üzenete.

14.15. - Kovács Áron – Zenélni... kisfilmjeinek bemutatás

14.21. - A Zenélni.. kampány társadalmi célú reklámjáról mondanak egy-egy gondolatot:

14.22. - Gesztesi Károly...
14.25. - Kovács Áron...
14.28. - Vámos Miklós...

14.31. - A Zenélni... társadalmi célú film bemutatása.

14.33. - Vámos Miklós bemutatja és dedikálja nemrégen megjelent Húrok című könyvét.

14.40. - Baccord Logic oktatási módszer zenés bemutatója. Játszik – Török Frida

14.45. - Gondolatok... Czutor Zoltán és Szabó András (Szerzők Egyesülete képviseletében)

14.57. - Gondolatok...Viktor Máté az Artisjus elnöke

15.06 - Gondolatok... Újfalusi Gábor a Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében

15.13. - Játszik Czutor Zoltán

Zene Ünnepe program:

16.10. - Urban Noises (Halper László – gitár, Nádházi Tamás – cajon, Kosztyu Zsolt – basszusgitár)

17.10. - Fit Fat

18.30. - Bad Mojo