Zenélni...

Hangfoglaló Magyarország 2013


2013. június 21. 15:11

A Hangszeresek Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, továbbá 17 regionális és országos, valamint határon túli, magyar nyelvterületű könnyűzenei tehetségkutató összefogásának eredményeként, páratlan méretű és összetételű tehetségkutató-sorozatot hirdetett Hangfoglaló Magyarország. néven.

A tehetségkutató-sorozat alappillérei a gyakran két évtizedes múltra visszatekintő regionális, országos és határon túli tehetségkutató fesztiválok, versenyek, táborok. Az ezeken felsorakozó tehetséges zenekaroknak, zeneszerzőknek, szövegíróknak és a zenekarok hangszeres zenészeinek, énekeseinek kíván a Hangfoglaló Magyarország. új távlatokat, valós szakmai lehetőségeket és jelentős díjazást felkínálni.

A sorozat egyszerűsített tematikája két lépcsőben, amely az egész 2013-as évet lefedi:

1. Az első lépcsőben a klasszikus tehetségkutatók versenyei zajlanak. (Az egyes versenyek győztesei jutnak be a második lépcsőbe.)

2. A második lépcsőben a 19 győztes összeméri magát a Hangfoglaláson megrendezésre kerülő végső döntőben, ahol kiválasztásra kerül a sorozat győztese.

 

1. A klasszikus tehetségkutatók saját eddig is odaítélt díjaikkal jutalmazzák az indulókat, valamint a győzteseiknek járó továbblépési lehetőséggel.

2. A végső döntő győztesének díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. Fellépési lehetőség a 2013. évi Hangfoglalás valamelyik nagyszínpadán. A koncert élő, internetes videóközvetítése, valamint sokkamerás képi és soksávos hangfelvétel rögzítése, s az ebből készülő utólag vágott/kevert anyag elkészítése.

 

A sorozat lépcsőinek részletes leírása

1. Klasszikus tehetségkutatók bemutatása:
Minden tehetségkutató a saját szabályzatát, versenykiírását, versenyeztetési metódusát alkalmazza, melyet weboldalán közérthető formában, jól látható elhelyezéssel közzétesz. Továbbá ugyanezen paraméterek biztosításával a teljes versenysorozat kiírását is közzéteszi. Valamennyi tehetségkutató és annak szervezői - adataik pontos és teljes közlésével - hozzájárulnak egy összefoglaló weboldal létrehozásához, amely a www.hangfoglalasonline.hu oldalon lesz elérhető a Hangfoglaló Magyarország menüpontban. (Megnézem a klasszikus tehetségkutatók listáját.)

2. A Hangfoglaló 2012. döntője a Hangfoglaláson, (2013. október 4-5-6. délelőtt 10.00. órai kezdéssel, és 12.00. órai befejezéssel.) kerül megrendezésre, ahol az országos tehetségkutatók győztesei indulhatnak a fődíjért. A zenekarok teljesen tiszta lappal, egy olyan zsűri előtt lépnek fel, akik a korábbi lépcsőkben nem vettek részt. Eredményhirdetés: október 6.-án. 14.00-kor.

A döntőben előadott műsornak 15 perces időkeretbe kell beleférnie, a zenekarok közötti átállási idő 10 perc. Minden fellépő pontos időrendi terv alapján előre ütemezetten lép fel a színpadra és hagyja el azt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a késés, vagy a hosszabb játékidő, automatikus kizárással jár.

Valamennyi döntőbe jutott zenekar köteles pontos technikai leírást (Rider) biztosítani a szervezőknek legkésőbb 2013. szeptember 20-ig. A leírásnak tartalmaznia kell az erősítők számát, típusát, színpadon történő elhelyezkedésüket alaprajz jelleggel. A dobra vonatkozó teljes leírást és rajzát alaprajz jelleggel. Kérjük külön kiemelni azt a tényt, ha a zenekar dobosa balkezes! A billentyűs és egyéb hangszeresek számát, a mikrofon és vonalutak számát, és elhelyezésüket alaprajz jelleggel. Külön kérjük feltüntetni, ha a zenekar a saját gitár, ill. basszuserősítőjét, billentyűs hangszerét kívánja használni. A dobnál ez az opció nem lehetséges, mivel technikai okok miatt az egész döntő egyetlen dobszettel zajlik. (Pergő, lábgép, cintányérok cseréje megoldható, amennyiben nem lépik vele túl az átszerelési időkeretet.)