Zenélni...

International Jazz Day 2014


2014. április 23. 14:07

2011 novemberében az UNESCO április 30-át a Nemzetközi Jazz Napjává nyilvánította. 2014-ben Osaka (Japán) lesz a házigazda és New York, London, Sydney, Istanbul, Budapest városa csatlakozik az eseménysorozathoz. Idén olyan kiválóságok élő-zenélésével ünnepelhetjük, mint Test Jazz Group: Regály György, Szende Gábor, Egri János és az Alapi Power Trio: Alapi István, Takács Roland, Sümeghi Tamás

2011 novemberében az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) április 30-át a Nemzetközi Jazz Napjává nyilvánította, ezzel kiemelve a jazz szerepét a nemzetközi diplomáciában. Az International Jazz Day vezetői jelenleg Irina Bokova, az UNESCO elnöke, valamint Herbie Hancock a Thelonius Monk Jazz Egyetem igazgatója.
2012-ben az UNESCO és az amerikai nagykövetségek világszerte rendezték meg az első International Jazz Day-t. Egyetemek, könyvtárak, iskolák, művelődési központok és zenei intézetek is részt vettek az eseménysorozatban koncertekkel, olvasói estekkel, szemináriumokkal, nyilvános jammeléssel, fotókiállításokkal, vetítésekkel. Ennek köszönhetően több, mint 1 milliárd emberhez jutott el a program!
2013-ban az International Jazz Day házigazdája Isztambul volt és Budapest is bekapcsolódott a nemzetközi programsorozatba. A rendezvény felkerült az International Jazz Day hivatalos oldalára, így Magyarországot ez a koncert is képviselte a nemzetközi porondon.
A BackStage Pub nevű koncerthelyen egy exkluzív koncert keretein belül fellépett többek között Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Regály György, Horányi Sándor, Szende Gábor, Mohai Tamás, Dráb Károly és még sokan mások.

2014-ben Osaka (Japán) lesz a házigazda és New York, London, Sydney, Istanbul, Budapest városa csatlakozik az eseménysorozathoz (nemzetközi program). Magyarországon olyan kiválóságok élő-zenélésével ünnepelhetjük a BackStage Pub-ban, mint Test Jazz Group: Regály György, Szende Gábor, Egri János és az Alapi Power Trio: Alapi István, Takács Roland, Sümeghi Tamás. (magyar program)