Zenélni...

A Zene Ünnepe 2014


2014. június 19. 23:35

A francia kulturális minisztérium által 1982-ben létrehozott Zene Ünnepe ma már világszerte ismert esemény. Az öt kontinensen több mint száz országban készülnek változatos zenei programokkal, hogy június 21-én, az év leghosszabb napján a zenéé legyen a főszerep. A Budapesti Francia Intézet a magyarországi és az európai Zene Ünnepe koordinátoraival együttműködve minden évben bekapcsolódik a programsorozatba. Idén fiatal zenekarok koncertjeivel, jazzkoncerttel és fotókiállítással, filmekkel, valamint az elmúlt év legjobb videoklipjeivel várja a zenerajongókat június 18. és 21. között.

Június 18-án 18.30-kor nyílik meg a Jazz-portrék című fotókiállítás a Francia Intézetben, amely olyan, Magyarországon is ismert jazz-zenészek fekete-fehér portréiból áll, mint Michel Portal, Louis Sclavis vagy Émile Parisien. Olivier Degen, a jazzimádó fotográfus próbákat, turnékat és lemezfelvételeket bemutató munkáin keresztül beláthatunk a zenevilág kulisszái mögé.

A megnyitót, melyen a fotográfus is részt vesz, koncert követi. A 19 órakor kezdődő koncerten Binder Károly zeneszerző, tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője, a mai kortárs zene és jazz egyik legfontosabb alakja ad elő.

Június 19-én és 21-én a Zene Ünnepe szellemiségét követve minden koncert a Francia Intézet Café Dumas kávézójának teraszán kerül megrendezésre.

19-én, csütörtökön, 12.30-tól Xantusz Barbara előadásában szól a jazz. Közreműködik : Kovács Erik (zongora), Gayer Ferenc (nagybőgő)

21-én, szombaton, 16 órától a fiatal zenekarok számára meghirdetett Zene Ünnepe pályázat nyertesei lépnek fel. Lesz balkán zene, hip-hop&funk, rock és francia sanzon. 22 órakor az ünneplés helyszínt vált és az AnKERTben (1061 Budapest, Paulay Ede u. 33.) folytatódik, ahol a párizsi Nemzetközi Videoklip Fesztivál (International Music Video Festival) által legjobbnak ítélt videoklipek fogadják a látogatókat. Az est DJ Oriol Vandela visual mix előadásával zárul, amely az újrakevert zenékkel és képekkel a mai trendeket képviseli.

További budapesti Zene Ünnepe helyszínek, ahol szintén élőzene teszi még hangulatosabbá a szombat estét:

R33 (Soroksári út 58)

RoHAM (1074 Budapest, Dohány u. 22.)

Nyitott Műhely (1123 Budapest, Ráth György u. 4.)

IF Kávézó (1092 Budapest, Ráday u. 19.)

Café MegaTon Színpad & Pub (1091 Budapest, Üllői út 61.)

A kétnapos program mellett, a Francia Intézet Zene szemeimnek című vetítéssorozata egészen július elsejéig várja közönségét olyan francia filmekkel, amelyekben a zene játssza a főszerepet. Ki ne nézné meg újra Catherine Deneuve-öt a Rochefort-i hölgyekben (június 24. 18.30) vagy a Cherbourg-i esernyőkben (július 1. 18.30). A klasszikusok mellett június 20-án 18.30-kor bemutatásra kerül a Playing for Change: a zene összehoz című dokumentumfilm is, amelynek rendezője a világ számos pontján kapta lencsevégre az utca zenészeit, hogy ugyanazt a dalt előadva megmutassa a zene határokat átívelő erejét.

A belépés minden eseményre ingyenes.

15:00 Megnyitó - Dobolda, Nikko Taiko Japándob  R33 (Budapest)
15:20 Gustavito Percussion:
latin dobolás, hangszerbemutató, interaktív foglalkozás
 R33 (Budapest)
17:00 Dobolda, Nikko Taiko Japándob bemutatója  R33 (Budapest)
17:35 Sanké Percussion Group  R33 (Budapest)
18:15 Miklós Szilveszter (Grencsó Kvartett)  R33 (Budapest)
18:45 Makai László (Apey and the Pea) és Szumper Ákos (Brains)  R33 (Budapest)
19:00 Jam session dobosokkal