Zenélni...

Üzenet

„A zene örömöt okoz a zenésznek és a hallgatónak egyaránt, a zenélés megvigasztal, békét teremt a lélekben, kiegyensúlyozottá tesz, és folytathatnánk a sort rengeteg lélekemelő kifejezéssel, de úgy gondolom a legfontosabb, hogy a zene univerzális, a zenében mindenki egyenlő! A kezdő gitárosnak éppen ugyanazt ajándékozza, mint a szimfóniát komponáló zeneszerzőnek, vagy a géniusz népzenésznek. A Zenélni... kampány célja, hogy ezt az üzenetet mindenkihez eljuttassa, miközben a résztvevők elmondhatják kinek mit ad személyre szólóan a zenélés, a zene.”

Balogh Géza
elnök
Hangszeresek Országos Szövetsége

 
 
 

131 éve született Kodály Zoltán az univerzum egyik legnagyobb zsenije. Kodály szilárdan hitt abban, hogy nincs botfülű ember. "A zene mindenkié" hangoztatta, mert úgy gondolta, hogy a zene létfontosságú, s nélküle haldoklik az emberi lélek.

Egyik legszebb gondolata így hangzik...
"A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Ki nem él vele, lelki vérszegénységgel él és hal. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

A Hangszeresek Országos Szövetsége szintén elkötelezetten hisz ebben a nemes gondolatban és éppen egy évtizedes fennállása óta a gyakorlatban is igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél többen válasszák életük kísérőjeként a hangszeres játékot.

A Zenélni... társadalmi kampány legfontosabb célja és üzenete éppen erre irányul: zenélésre ösztönözzön úgy, hogy közben bemutatja annak életérzését, tulajdonságait, személy- és közösségformáló képességét, a társadalomra gyakorolt pozitív hatásait azt remélvén, hogy népi mozgalom alakul ki tevékeny gondolatisága mentén.

Ezen célok érdekében a HANOSZ, az Artisjus, a Szerzők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet – külön-külön és együttesen is – már számos sikeres kezdeményezést indított, és kezel a mai napig. (Hangfoglalás Kiállítás, Hangfoglaló Magyarország Tehetséggondozó sorozat, Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, Nagy Hangszerválasztó, hogy csak a legismertebbeket említsük.)

A Zenélni... társadalmi kampánnyal egy új – a lehető legszélesebb – együttműködői dimenziót szeretnénk megnyitni, amelyben mindenkinek jut hely és szerep, aki ezen törekvésekkel azonosulni tud.
 

 
 

 

ARS POETICA

Legújabb cikkeink